asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

18.Titanic - Carlos (2009)

2011.04.16. 17:03 efes

Olivier Assayas mini tévé-sorozatát vágta össze moziban még levetíthető mennyiségűre, a Carlos így lett 165 perc. Carlos, vagy más néven, 'A Sakál' ugye az a híres-hírhedt terrorista, akinek életének eddigi fontosabb momentumait foglalja össze ez a film, lévén, hogy a mai napig él. Mindvégig viszonylag objektívan ábrázolja Carlos pályafutásának főbb rémtetteit, magánéleti jellegű részletekbe túlzottan nem megy bele, a főantihősről is csak annyit tudhatunk meg, hogy az átlagnál erősebb narcisztikus hajlamokkal rendelkezik, szeret piálni, és rengeteget dohányzik (aminek az őt alakító, szemlátomást nem dohányzó Édgar Ramirez nyilván kevéssé örül), valamint az egyik jelenetben A nővel van, a következő másikban már egy B nőt mutat be valamelyik arab potentátnak. Ramirez (már a színész) egyébként is végigküzdi a filmet, hiszen anyanyelve mellett folyékonyan kell angolul, németül és franciául beszélnie, az esetek többségében igen nagy érzelmi intenzitással. Azt viszont mindenképpen el kell ismerni, hízásban talán De Niro emlékezetes Dühöngő bikás hízását is túlszárnyalja, ez azonban inkább extrém-sport, mint színészi teljesítmény. Mindazonáltal, az ismeretlen, etnikailag nagyjából a karakterekkel önazonos, nagyszámú szereplőgárda jót tett a film hitelének. A korhű miliő megvalósítása is eléggé illúziókeltő, bár azért becsúszott jó néhány anakronizmus: pl. kiírva a dátum, Bécs, december 27-e, mi pedig lombos fákat látunk, az utcán pedig nyári ruhás embereket. Stb. Rengeteg helyszínen, rengeteg szereplővel lebonyolított film politika-buziknak ajánlott, egyébként csak kellő elszántsággal nézhető. Hősünk mindenesetre biztosan nem lesz e film által Carlosból, sem jobbról, sem balról nézve. Napjaink világpolitikai helyzetére is kihatással lévő tevékenységet végző ember életrajzáról ennél nagyobb pozitívum nem kell. Asanisimasa: 7/10 (Titanic link)

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr42831384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.16. 23:06:19

itt a titanic végeredmény:
index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2011/04/16/titanic/

Oliver Assayas-ért nem vok oda...
sok öncélú művészkedést láttam pár 90s évekbeli filmjében.

antiAnti 2011.04.17. 11:07:47

Nálam a főszereplő Javier Barden energiáit idézte, és - a hízásán túl is - felejthetetlenül játszott. "A korhű miliő" valójában egy több országot lenyűgöző precizitással bemutató, minden apró részletre (ruhák, autók, épületek, fegyverek) odafigyelő gondos mestermunka. (Az említett decemberi lombkoronás bakit pedig bőven feledteti, hogy a készítők még arra is odafigyeltek, hogy a filmben megjelenített évtizedekhez a megfelelő képi színhőmérsékletet rendeljék, tették ezt finom érzékkel.) A zene is frenetikus volt. Az egyetlen negatívum talán a fenti írásban pont erősségként emlegetett nemzetközi szereplőgárda, a német színészek közül többre is rádőlt a szerepe súlya. A három óra számomra elhussant, grandiózus, szórakoztató és sikeres filmes vállalkozásként éltem meg Carlos a történelmi szereplő és az ember történetét. A kritika mindig szubjektív.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.17. 12:28:06

@antiAnti: Ja, általában mindig az. Tényleg emlékeztet dús energiáiban a Carlost játszó Ramirez némileg Bardemre, de az arca, szája és az álla már inkább Val Kilmer.

Igazad van a korhű miliőben, viszont épp ezért zavart engem az a néhány baki. A zene, főleg a hetvenes években, többször szintén anakronisztikus volt, ui. stílusában inkább már a new wave-t idézte, ami, ugye, a nyolcvanas évek eleje inkább. Színészi teljesítményt inkább itt vártam volna, de energián kívül sajnos nem jött be nekem. Hozzá képest a mellékszereplők nem zavartak. Talán csak az a palesztin pasas, aki mindig kiabált (már elfelejtettem a nevét).

Én éppen az ember Carlost nem láttam, annál többet nem tudhatunk meg róla, mint hogy folyamatosan cigizik és gépiesen váltogatja a nőit, na jó, meg hízik.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.17. 12:30:38

@antiAnti: De amúgy szerintem sem volt rossz, ezt mutatja a 7/10 is. A politikabuzikra szóló kitétel azt jelentené, hogy úgy vélem, az átlag nézőt egy idő után untatja Carlos üzelmei a különböző politikusokkal, stb. Aztán persze, nyilván tévedhetek is...

nadiposzata 2011.04.17. 12:54:50

Én úgy tudom, hogy a színésznek nem okozott gondot a sok nyelv. Mivel egy katona papával végig utazgatta a gyerekkorát és maga is több nyelvet folyékonyan beszél. A filmben használtak közül mindegyiket.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.17. 13:47:25

@gigicske: Nem az a baj, hogy nem folyékony, hanem az, hogy ezek közül csak a spanyolt hiszem el neki. A többit "kívülről" mondja, mint egy betanult szöveget. Aztán, hogy akcentussal is, az itt most már tök mindegy. Erre mondom, hogy küzdelmes alakítás volt :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.17. 14:59:13

Jó lenne már egy olyan film a Sakálról, ahol az ő elbeszélései alapján ismerhetjük meg az eseményeket. Ideje lenne elmesélni, csak meg kell hallgatni a francia börtönben.

Beyonder 2011.04.29. 16:25:53

@efes: Az igazi Sakál nem "kívülről" mondta a többi nyelvet? :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.29. 17:29:08

@Beyonder: Persze, de ő a sajátját mondta, míg egy színésznek azért ezt minimum tudnia kell érzékeltetni. Ez a faszi amint idegenre váltott, felmondta a szöveget - épp azért volt szembetűnő, hogy amint spanyolra váltott, egyből "övé" volt a szöveg. Angolul, németül, franciául is nyilván, viszont felmondta azt, ami a szövegkönyvben az ő része. Nem éreztem azt, hogy sajátjaként mondja. Erre mondom, hogy kívülről mondja...

Beyonder 2011.04.29. 20:55:12

@efes: Már az csoda, hogy találtak olyan (jó!) színészt, aki anyanyelvi szinten beszél 4 nyelvet, ennél többet senki nem tudott volna szerintem kihozni ebből a szerepből.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.29. 22:10:52

@Beyonder: De pont azt mondom, hogy szerintem a pasi nem beszél négy nyelvet, csak mechanikusan bemagolta a szöveget. :)) OK. Kicsit beszél angol. :)

Beyonder 2011.04.29. 23:24:14

Hiszek a wikinek:

"Most of his childhood was spent traveling, since his dad was a military officer and had to travel and live in different countries. Thanks to this experience Ramirez speaks five languages fluently, which include: Spanish, German, English, French and Italian."

Angol és francia interjúk:
www.youtube.com/watch?v=JLW3DOePMCI
www.youtube.com/watch?v=dlCmXAEE3-o&feature=related

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.30. 08:09:36

@Beyonder: Ezt én nem is vitatom, csupán azt mondom, hogy amikor nem spanyolul kell megszólalnia, érezhetően gyengébb teljesítményt nyújt, színészileg. Technikailag nyilván beszél minden nyelven. Triviális példa: Antonio Banderas spanyol színészként kezdte Almodovarnál, de azért angolul is megállja a helyét, már úgy ahogy. Penelope Cruz. Na ezt ez a pasi nem tudja. Nekem legalábbis ez kevés. Mondom, nem az a lényeg, hogy akcentussal beszél, meg ilyenek, hanem nem hiszem el neki, hogy az a szöveg, ami kijön a száján, az az övé - ez pedig színészi alapfeladat kell, hogy legyen.
süti beállítások módosítása