asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Dexter 4.évad

2010.11.16. 20:00 efes

Persze, hogy spoileres lesz. Dexter negyedik évadában már messze nem az a kérdés, hogy szerethetünk-e, drukkolhatunk-e egy sorozatgyilkosnak, hanem inkább az, hogy egy alapvetően brutális, bár tetteinek indoklásában nem keveset moralizáló darabolós gyilkos története mennyi melodrámát, sőt, picsogást bír el. E negyedik évadban mi tagadás, elég sokat.

A sorozat szakít azzal az alapdramaturgiával, hogy van egy egész évadon átívelő főeset, és epizódonként Dexter (még mindig Michael C. Hall), jó sztahanovistaként, megold mindig még egyet-egyet, fináléban pedig jön a fóliázás, szike, mintalemez. A főeset megvan, ráadásul kiváló gonosszal, a John Lithgow egészen vérfagyasztó látszólag békés családapaként, templomi kórusvezetőként, satöbbiként. Közben pedig igen sajátosan, példátlan brutalitással dolgozza fel sanyarú gyermekkorát, minek eredménye rengeteg hulla. Dexter azonban veszi a lapot, és a végére teljesíti is hivatását, hiszen végül is erről szól a sorozat. Akad néhány mellékeset is, de feltűnően sok epizód záródik a megszokott kivégzéses finálé nélkül, ehelyett Dex családi élete bonyolódik, párhuzamosan Laguerta hadnagy és Batista örmi is teljesen egymásba gabalyodnak, de Debra érzelmi élete is komoly hajtűkanyarokat vesz ebben az évadban.

A főcím a régi, még mindig a legesztétikusabb, legétványgerjesztőbb a mezőnyben, tökéletesen megelőlegezi a sorozat fanyar, bizarr, fekete humorát - ami ezúttal szinte kizárólag Dexter belső monológjaira szorítkozik. Debra szájából persze hull a kapa kifele, Masuka sem fogja vissza magát perverz beszólásaiban, ezek azonban már rutinszerűen durrannak el, itt, a negyedik évadban már észre sem vesszük. A sorozat krimi- illetve thrillerjellege azonban erősen tompul a feldúsult melodramatikus történetelemek miatt, ami a sztorit és Dexter személyiségét is közelebb hozza az átlag családhoz, miközben mondjuk, a számítógép-programozó apuka és óvónő anyuka összebújva elheherészik egy epizódon, miközben a gyerekek már ágyban vannak, belül jól elmorfondíroznak azon, ha ők is ilyen tökös legények lennének, mint Dex, akkor az a bunkó főnök se ugrálna annyit, satöbbi. Egyáltalán, a melodráma jól kontrasztos a pszichopata Dexterhez. Viszont így picit unalmasabb is lett a sorozat. De a Lithgow által alakított Hármas becenevű szörnyeteggel való nagyívű összeütközésnek is szép tér nyílt így, hogy nem lett ez az évad szétaprózva, mindenféle apró-cseprő gonosztevők helyére rakásával. Talán soha nem is lett ilyen szépen bemutatva egyetlen ellenfele sem Dexternek, mind pszichológiájában, mind családi körülményeiben, mind történetében.

Tehát. Picit visszavettek az alkotók a tempóval, ami azért a kifulladáshoz még nem elég, csak a hardcore szeletelős rajongóknak adhat okot a fanyalgásra. Az évad-finálé brutális cilffhangere azonban azzal kecsegtet, hogy az ötödik évadban egy igen dühös Dexterrel fogunk találkozni, és értelemszerűen a melodrámának sem nyílik majd ekkora tér, mint ebben a negyedik évadban. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr902453172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.16. 20:47:12

Lithgow megjelenése óriási húzás volt - leginkább azért mert ezzel a karakterrel azonosítható a legjobban. (nem felejtem a Cliffhanger-beli mondatát: ha csak egy embert ölsz meg, szimplán gyilkos vagy, ha ezreket, hódító! :)

a Dexter megunhatatlan főcíme zseniális (kíváncsi vagyok, hányan biccentenek neki vissza a főcím végén, mikor kisétál a lakásból - az meg egyenesen hihetetlen, hogy mindig éhes leszek a tojástól megy dzsúsztól :)

az 5. évad meg még inkább a drámai szálra erősít, bár szerintem ezt is nagyon ügyesen teszi.
süti beállítások módosítása