asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Zöld zóna (Green Zone, 2010)

2010.11.19. 19:01 efes

Paul Greengrass, akit nyugodtan nevezhetünk túlképzett akció-thriller specialistának is, e filmjében a korábbi Bourne-filmjeit turbózta fel, mégpedig nem kevesebbel, mint a valósággal. Főszereplőnek megtartotta Matt Damont, aki játszi könnyedséggel oldja meg ezúttal nem éppen mindenható karakterét, ellenlábasául pedig egy másik jó színészt, Greg Kinneart állította. A Zöld zóna azonban nem a színészi teljesítményekről szól, hiszen azért alapvetően ez egy műfaji film, amiben a szereplőknek bőven elég futni, lőni és marcona képet vágni. Damon ezt is teszi, míg Kinnear ármány-öltönyös fontos kormányzati szarzsákként híg, nyúlós és folyékony. Ő fontoskodó képpel rohangál. Győz a... nos, itt nem győz igazán senki, és éppen ez az, ami kiemeli ezt a filmet a mezőnyből, egészen a tavalyi Oscar-győztes, a Hurt Locker mellé (sokak szerint fölé is).

A Damon alakította Miller altiszt kis csapatával Szaddam Huszein állítólagos tömegpusztító fegyvereit keresi a szétbombázott, kaotikus Bagdadban, azonban semmit nem talál. Ez azért ciki, mert éppen ezeknek a fegyvereknek feltételezett léte volt a casus belli, egyebek mellett ez volt az egyik fő indok, hogy az USA hadereje lerohanhassa Irakot 2003-ban. Véletlenül azonban olyan információk birtokába jut, amelyek bizonyítják azt, hogy USA mindenképpen lerohanta volna volna Irakot. Miller saját nyomozásba kezd, azonban támogatásért rossz ajtón kopog.

Amellett, hogy a film, a végkifejlet műfajilag kötelező lezárásának hiányától eltekintve, tulajdonképen hibátlan háborús akció-thriller, igen hitelesen ábrázolja a bagdadi utcák anarchikus állapotát, a megosztott, ám egyöntetűen szenvedő irakiakat is. De ami a lényeg, hogy élesen fogalmaz az amerikai katonák, a CIA és a politikai vezetés szerepéről, igen érdekes feltételezéseket villantva fel a lehetséges belső játszmákról. Talán az iraki amerikai szerepvállalást illető, filmben megfogalmazódó markáns kritika lehet az oka annak, hogy Amerikában nem aratott igazán nagy sikert a Zöld zóna. Nincs a filmnek nyertese, győztese, talán csak az igazságérzetétől hajtott Miller és iraki informátora pozitív hős. Irakban azonban azóta sem oldódott meg semmi, káosz, anarchia és polgárháború dúl az országban, s bár Bush elnök még 2003 májusában kijelentette, hogy győztek, még mindig amerikai katonák vannak Irakban (is), így a film, bár alapvetően csak egy zsáner, mégis igen hitelesnek tekinthető. Asanisimasa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr12459788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.11.20. 02:42:25

7/10. ennyi. a közepesnél több, a langyosnál csak hajszálnyival jobb. és ez a baj. egy átlagos filmnek a 7/10 már messze vállalható kategória - de nem a Bourne-os fiúknak. én többet vártam Greengrasstől.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.20. 07:56:03

@_DelMare_: Én a Bourne-filmeket speciel eléggé untam, itt viszont kifejezetten tetszett a tökös hozzáállása a politikai dolgokhoz. Az akció nekem ennyi: fut, lő, robban, marcona pofa. :D

blash 2010.11.21. 23:53:48

A Generation Kill nincs tele akcióval, talán ahogy egy háború sincs. Ellenben televan értelmetlen parancsokkal :)

port.hu/gyilkos_megszallas_generation_kill/pls/fi/films.film_page?i_film_id=97895

www.youtube.com/watch?v=D6D3YU1i8TU
süti beállítások módosítása