asanisimasa

Anima = lélek, átvitt értelemben: kísértet, szótagolva: asa-nisi-masa, magyarul: kivi-sévér-tevet, ahogy az Fellini 8 és fél című filmjében szerepel. Kérdések, javaslatok, ajánlatok, munka, állás, effélék: efespontasanisimasakukacgmailpontcom . A posztok végén lévő pontozás szimpla tetszési mutató, semmi több. Azt mutatja, hogy az adott film mennyire tetszett. A címkefelhő helyett használd a 'keresés' opciót a jobb oldali oszlopban. Kiválóan működik, ha egy szóra, egy kifejezésre, az adott rendező vagy színész családnevére keresel rá.

Friss topikok

Temple Grandin (2010)

2011.01.03. 12:07 efes

Az autizmus a film egyik legtöbbet feldolgozott "slágerbetegsége" (ne akadjunk fel most azon, hogy sokan vitatják betegség voltát, és inkább tartják rendellenes agyműködésnek, túlkompenzált viselkedészavarnak, bárminek), Oscar-, és egyéb díjak tömkelegét hozta eddig alkotóinak (Esőember->Egy csodálatos elme ragyogása, stb.), azt hiszem, nem lesz ez másként a Temple Grandin esetében sem. Nyilvánvalóan, a nap 24 órájában a falat bámuló katatóniás nem lehet közönségkedvenc, sem a levedző fekélyekkel borított testű leprás, sem más undorító kórban szenvedő nyomorult. Az autizmus, főleg annak enyhébb válfajai (pl. az Asperger-szindróma) viszont, azzal, hogy az ilyen pácienesek sokszor meghökkentő szellemi teljesítményre képesek, magas szinten sakkoznak, zenélnek vagy éppen lazán vonnak fejben gyököt, könnyen vívják ki az átlagos képességekkel megáldott átlagosan normális nézők figyelmét, még akkor is, ha ezek a rendkívüli emberek csak igen korlátozottan képesek normális érzelmi kapcsolatok kialakítására.

Temple Grandin szintén Aspergeres, a mai napig él, s köszöni szépen, jól van, betegsége teljes tudatában járja a világot és teszi azt, amit az életéről, pontosabban ifjú koráról szóló filmben is tesz. Amellett, hogy az állattenyésztési tudományok elismert doktora, világszerte tart előadásokat az autizmussal való együttélés lehetőségeiről, így adva erőt, ötleteket és tudást sok szülőnek, akik gyermeke Grandinhoz hasonló cipőben jár.

Mick Jackson meghökkentő képi megoldásokkal és hanghatásokkal operáló életrajzi filmje ügyesen illusztrálja, vajon Grandin hogyan látja a világot, s bár nyilvánvaló a didaktika, kicsit olyan ez, mint amikor a Vakok napján bekötött szemmel bóklászunk az erre a célra kialakított labirintusban. Itt, most mégis helyénvalónak gondolom a tanítói attitűdöt, mert a film tárgya élő, valós személy, akinek élete valóban követendő példával szolgál a hozzá hasonlóknak, de az ún. normális átlagembereknek is. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is lelkesedni fogok az állattartás humánus módozatai iránt, vagy legalábbis egy ilyen topikot felvető film iránt, melynek főszereplője ráadásul egy szemeit ijesztően forgató, széles, darabos mozgású, hangosan, szinte kiabálva beszélő törtékeny autista nő. De hát így van. Nem tudom, valójában milyen személyiség Temple Grandin, de ahogy Claire Danes (igen, A Júlia) őt megjeleníti, az igen meggyőző. Sokszor iszonyúan sok, de milyen legyen egy fiatal nő, aki ráadásul minden tekintetben más is, és aki akaratát és zseniális gondolatait egyszerű, tagbaszakadt, szaros nadrágú, nem éppen vibráló szellemiségű tehenészlegények csökött és ostoba ellenállásán akarja keresztülvinni? Elbűvölő alakítás egy minden egyes percében elbűvölő filmben. Asanisimasa: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://asanisimasa.blog.hu/api/trackback/id/tr142556158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Allegória 2011.01.04. 08:56:22

Láttam a filmet.
Szenzációs!

Allegória 2011.01.04. 09:07:32

Egy mg.rt-nél dolgozom, ahol van üszönevelő telep és tejelő tehenészet is.
A tehenészlegényekről szóló leírás és filmbéli megjelenítése nagyon pontos, az egyszerű szellemi nívó mintha felvételi követelmény lenne.
Az állatok terelése céljából kizárólag a bot és az elektromos ösztöke az ismert.
Pedig azt is tudni kellene, hogy a terelés során az állat veszít a súlyából, és nem mindegy, hogy mennyit. Nem mindegy, hogy a terelés a részéről csak séta, vagy idegi megterhelés is.
Ezt a filmet kötelezővé tenném minden tehenészettel rendelkező állattartó számára.

Allegória 2011.01.04. 09:08:35

Én a film értékelését 10/10-re tenném.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2011.01.04. 09:20:56

Valóban egy kiváló alkotás, jó színészekkel, szép képekkel, ügyes vágással. Átjön, aminek át kell jönnie. Nemigen lehet belekötni. Viszont nekem is csak 9/10. Danes szerintem kicsit túljátssza a karaktert. Természetesen én sem ismerem Temple-t személyesen, de olyan érzésem van, miközben a filmet nézem, hogy ez kicsit sok. Inkább képzelem el egy picit visszafogottabbnak, magában beszélőnek. Biztos minden autista teljesen más, lehet, hogy Temple is tökéletesen olyan, mint a filmben, de engem a Dustin Hoffmannos autista megoldás jobban meggyőzött. Egyébként le a kalappal, tényleg nem egy egyszer nézhetőről beszélünk.

Joysika 2011.01.04. 09:29:20

Előre leszögezném én is imádtam ezt a filmet de a fenti Oscaros nekem kicsit sok a csaj bejegyzésekhez muszáj bemásolnom egy ide vágó párbeszédet :

Kirk Lazarus: Nem mondod, hogy nem tudtad? Sose szabad fullba nyomni a kretént.

Tugg Speedman: Hogy érted?

Kirk Lazarus: Figyeljé'! Dustin Hoffman, Rain Man. Kreténnek tűnt, kretént játszott, nem volt kretén. Fogpiszkáló, kártyatükkök, autista, naná, de nem kretén. Aztán gyütt Tom Hanks, Forrest Gump, lassú, igen kretén, járógép a lábán, de Nixon behugyozott tőle és megnyert egy ping pong versenyt, tehát nem kretén. Peter Sellars, isten hozta mr. infantilis, igen de nem kretén. Te meg full kretént nyomtá'. Sose nyomjá' full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Pennt 2001, Nevem Sam. Rémlik? Full kretén volt. Oscar bácsi meg nem gyütt.

Ne legyen igazam de szerintem itt is hasonlóan el fog maradni Oscar bácsi bármennyire is megérdemelné.

sorica123 (törölt) 2011.01.04. 09:34:02

@Allegória: nem is az egyszerű szellemi nívó a gáz, hanem az igazi, tompa, se-ki-se-be típusú butaság. Az, hogy valaki nem derivál fejben és teszemazt nem tud helyesen írni, még önmagában nem egy világégedelem. Az a rossz, ha alapkövetelmény, hogy ne érdekeljen _semmi_: se újítás, se a rád bízott állat élete... és nyilván egy telepen kínálkozik is a magyarázat, miszerint 'dehát olyan sok van, nem darab-darab?!'. Nem. Emberből is sok van, mégse darab-darab. A marhát meg ráadásul mi fogjuk megzabálni, több tiszteletet neki:)
Amúgy ez a film moziban van? Meg tudom nézni?

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2011.01.04. 09:41:03

@sorica123: Moziba szerintem sajna nem lesz, HBO forgalmazza.

Mr.Treeger 2011.01.04. 10:15:00

HBO-n megy, nekem nagyon bejött pedig a tartalma miatt nem igazán akartam megnézni, de aztán a TV előtt ragadtam. Nekem csak a stáblistánál volt megdöbbenés, hogy Claire Danes játszotta. Lehet, hogy kicsit túljátszott volt, 1,5 órában kell összesűríteni egy fél életet.
10/10

FayeFaye 2011.01.04. 10:28:36

"Nem tudom, valójában milyen személyiség Temple Grandin" Tenyleg ilyen, Danes nagyon jol formalta meg.

www.ted.com/talks/lang/hun/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

gabborka 2011.01.04. 10:33:32

@Joysika: Persze, hogy el fog maradni Oscar bácsi, mivel a film nem moziba, hanem direkt tévére készült (TV Movie), az HBO gyártásában, így mozis díjat értelemszerűen nem kaphat. Esetleg televíziós díjat kaphat, pl. Emmyt, és hmm, igen, azt már meg is kapta érte. Nem is egyet. Szóval nem az Oscar-díj a csúcsok csúcsa, mert nem lehet mindenért azt adni (az év fagyija se azt fogja kapni pl.). A tévés oscart viszont megkapta, szerintem is megérdemelten.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 10:54:51

@F.Lackó:
Nem játssza túl a karaktert.
Ismerek egy szuper autistát és minden mozdulata tutira jó az alakításban.
Így, ahogy van.

A poszttal ott vitatkoznék, hogy képesek a normális emberi kapcsolatra, de ellazulni csak páros beszélgetésben tudnak bárkivel.
Kettőnél nagyobb csoport már fenyegető és irritáló helyzet.

Egyébként szerintem sem betegség.
Normálisak, máramennyire mások is azok,
csak a kooperálás és a koncentrálás tengely szélén állnak
- alig kooperálnak, de szuperül koncentrálnak.

A film pedig, mint film bombajó.
Mindenki nézze meg.

Friedmann Juci 2011.01.04. 10:59:52

10/10, nincs benne semmi túljátszás. egyébként már emmy díjas.

ping 2011.01.04. 10:59:54

nekem is nagyon tetszett, teljesen egyben van, jó kis film. én először a TED-en találkoztam TG-nal, kicsit megijedtem, hogy egy amolyan "csinicsajszi" játsza a a filmben, de absz povitív csalódás. szerintem elég jól hozza a dolgot.
az meg tévhit, hogy az autizmussal együtt járnak a különleges képességek, (az Esőember ügyesen közrejátszott a kialakulásában, miközben a főszereplő karakterét Kim Peek inspirálta, aki Savant szindrómás, nem autista)
a sematikus, vizuális gondolkodás viszont együtt jár. ezt jól bemutatja a film. szerintem.

FayeFaye 2011.01.04. 11:09:15

@ping: az autizmus kontinuum, az Asperger es a Savant is kulonbozo formai.

ping 2011.01.04. 11:17:54

@FayeFaye: hát, az asperger tényleg az autizmus spektrumon figyel, a savant viszont nem egészen...
wiki:
"Treffert szerint a savant-szindrómával rendelkező emberek felénél jelentkeznek autista rendellenességek, míg a másik felének egyéb fejlődési rendellenességei vannak, mentális retardáltság, agyi károsodás illetve sérülés. Azt állítja: „…nem minden autista személynél jelentkezik a savant-szindróma, és nem minden savant-szindrómát fölmutató embernek vannak autista rendellenességei”. Más kutatók szerint az autista jellemvonások és a savant képességek összekapcsolhatók"

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.04. 11:21:42

@Allegória: Köszi szépen a kommentet, tök jó, hogy állattenyésztési oldalról sem hülyeség a film.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.04. 11:23:31

@Joysika: :) Ja, ez igaz, csak a csaj (állítólag) valóban ilyen. Claire Danes pedig egy az egybe levette, kapott érte Emmyt, Golden Globe-ra jelölve van, így valszeg az Oscarra is, ami már pont elég.

Friedmann Juci 2011.01.04. 11:24:37

www.ted.com/talks/lang/hun/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html
ezt pedig valóban érdemes végignézni. elég jó oktatás megreformáló ötletei vannak. követni kéne.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.04. 11:27:03

@Friedmann Juci: Szerinted majd pont Hoffmann Róza, Pokornyickivel karbaöltve fog egy "amerikai idiótát" követni...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.04. 11:27:44

@efes: Ők inkább a tehenészlegények mögé bújnak.

Mr Y · http://blog.hu 2011.01.04. 11:49:59

Nekem is ajánlották már de mostmár biztos meg fogom nézni. Akit még érdekel lesz ma és még két hét múlva is az HBO-n!!!

hbo.hu/movie/temple-grandin_-68367

Hagrid 2011.01.04. 12:10:09

Tényleg nagyon jó film.10/10 Alkalmazhatnák TG elméletét más részein is a Földnek...

Allegória 2011.01.04. 12:49:15

@sorica123:
Nem vagyok autista, egyszerűen csak szeretem az állatokat. A múltkor kellett terelni a marhákat, és egy-két érdekes dolgot tényleg meg tud figyelni az ember, ha csak arra koncentrál.
Pl. a marha, ha választhat két út között, akkor arra megy, amerre tömeg van. Igaz, hogy az miatt van tömeg, mert arra nincs kijárat, de - gondolom én - ez a tömegpszichózis.
Vagy nem kell a tereléshez ütni, hanem szabaddá kell tenni előtte az utat, és elég jóval mögötte hangosan tapsolni, az már elég neki ahhoz, hogy haladjon, ne álljon meg.
De én nem vagyok állattenyésztő, ezért majd egy szakértő ezeket megmagyarázza.

Allegória 2011.01.04. 12:56:31

@efes:
Sajnos a film vége adja meg erre Magyarországon a választ. (A vágóhídnál lévő tanácskozás.)
Ezek nem túl drága kivitelezhetőségű projektek, csak kell rá PÉNZT áldozni. Legjobban egy zöldmezős beruházásban lehetne kivitelezni, de ilyenről Magyarországon nem tudok.
És hány olyan tulajdonos van, aki ezt az utat választja a marhák érdekében.
A magyar tulajdonos arra áldoz pénzt, hogy a marha kapja meg a megfelelő beltartalmú takarmányt (abból lesz a tej, vagy testtömeg gyarapodás), legyen tető a feje felett, jó legyen a fejőgép, és legyen stabil felvásárló.
A többi számára lényegtelen.
De ez csak az én véleményem, nem láttam Magyarország összes tehenészetét.
A

sorica123 (törölt) 2011.01.04. 17:06:03

@Allegória: én is. Úgy értem én se vagyok autista (pedig néztek már annak nem egyszer), és az állatokat én is szeretem (bár félek a ló hátán).
Az a baj amúgy, hogy a tehenészet/gyár/bánya tulajdonosok is úgy gondolkodnak, mint a laikus. De ami egy háztartásban elmegy t ideig, az ott, ahol nagy számok vannak, állatok vannak, környezetre gyakorolt nagy hatás van, nem működik. Tehát ha nekem mondja azt valaki, hogy _áldozzak_ nagyobb összeget valamire, mondhatom azt, hogy nincs amit, mi ez a zsaroló szöveg. Viszont egy cégtulajnak nem lenne szabad így gondolkodnia, mert nem az ő kis egy-két-három emberes üzemgazdaságosságáról van szó, hanem egy nagy cég környezeti hatásairól (ebbe a benne nevelt állatok egészsége, élete is beletartozik, ha gazdaságról van szó).

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2011.01.06. 02:29:33

klassz film, viszont Danes-től leesett az állam. egyszerűen elképesztő. pedig azt hittem hogy Portman Hattyúja után már nem fog meglepetés érni. hát ért.

kösz efes az ajánlást.
süti beállítások módosítása